Vælg dit sprog

Stjernehimmelfisk

af Henrik Clausen 2002


Nematolebias whitei

Synonymer:Cynolebias whitei, Simpsonichthys whitei

Størrelse: Hannen ca. 7,5 cm, hunnen ca. 4,5 cm

Foder: Altædende - spiser levende foder, bananfluer, frostfoder og tørfoder

Pleje: Trives fint i et ca. 30 liters akvarium uden filter, men rimeligt beplantet. Hannen og hunnen er fredelige indbyrdes såvel som overfor andre fisk. Temperatur: 20-25 grader.

Opdræt: Placér en ca. 1 liters plasticboks i akvariet (gerne af en mørk farve). Fyld den ca. halvt op med tørv. Fiskene lægger deres æg i denne plasticboks – de dykker faktisk helt ned i tørven. I naturen lever denne fisk i temporære vandhuller, som forsvinder i den regnfattige årstid. Æggene ligger så i bunden af vandhullet og venter på, at det bliver regntid igen. Når regntiden kommer, klækker de. Lad beholderen blive i akvariet 14 til 21 dage, hvorefter den tages op, og vandet hældes fra. Lad nu tørven tørre til den har konsistens som pibetobak - hvis man lader tørven blive i boksen, kan det godt tage nogen tid, men det varer max. et par dage, hvis man hælder tørven ud i en klump på en avis. Æggene er brunlige og ca. 1 mm i diameter. Tørven placeres i en plasticpose, som lukkes med en knude. Opbevar tørven i 8 uger ved 20 grader eller 6 uger ved 24 grader (disse tider er kun vejledende, da det også afhænger af tørvens fugtighed). Hæld tørven op i et ca. 10-12 liters akvarium og overhæld den med almindeligt ledningsvand, så der er ca. en vandstand på 2,5 cm. Tørven vil efterhånden synke tilbunds. Æggene klækker i løbet af 12-24 timer. Ungerne kan straks tage friskklækkede artemia. De vokser hurtigt og er altædende. Det kan betale sig at tørre tørven igen og efter 2-3 uger igen hælde vand over. Det skyldes, at ikke alle æggene klækker den første gang – årsagen er, at populationen i et vandhul kunne dø ud, hvis der kom en "falsk regntid", hvor det regnede i en kort periode, men hvor det tørrede ud igen bagefter.

Levetid: ca. 1 år. I naturen lever de jo i temporære vandsamlinger, som tørrer ud. Fiskene er derfor gearet til at vokse hurtigt, idet de skal nå at sætte en ny generation i verden, før vandhullet tørrer ud igen. Fiskene lever generelt længst, når de holdes køligt.

Udbredelse: Brasilien, lever i området omkring Rio de Janeiro og i den sydøstlige del af landet.

Hvad betyder navnet: til ære for oberstløjtnant {derefter, senest som generel} Thomas Dresser White (1901-1965), amerikansk militærattaché i brasilianske ambassade i Rio de Janeiro og co-opdageren af arterne.

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.