Vælg dit sprog

Anitas opskrift:

 

 Hyalella 2Hyalella 1

 
 

Hyalella azteca (mexikanska märlkräftor) …

… på vårt sätt

Hålls i akvarium/behållare på 3-30 liter. De trivs bäst i hårdhet och pH på cirka 7, men man kan hålla dem i både hårdare och mjukare vatten om man vill. Temperaturen kan vara 20-26 grader, de tolererar även högre temperatur kortvarigt. 
Ha gärna någon sorts grus eller sand till dem. De behöver inget filter, men om man vill odla mycket Hyalella bör man ha ett filter som ger en långsam rörelse i vattnet. Jag brukar ha lite Najas guadalupensis (guppygräs) till dem, både som de kan äta av och som de kan klättra i. De äter allt från flingfoder, pellets, gurka och trådalger. 
När man skall starta upp kulturen bör man mata mycket försiktigt i början (1-3 gånger i veckan) tills man ser att de börjar föröka sig, då kan man mata mera. För att de skall komma igång snabbare kan man lägga i antingen en tuss trådalger eller lite växter typ hornsärv eller Najas.  
Enklaste sättet att fånga dem är att ta i några skivor gurka och när de sitter på gurkan är det bara att lyfta upp gurkskivan och skaka av Hyalellan i en burk med vatten. Ett annat sätt är att ha små bitar av filtermatta hos dem och ta upp bitarna när man vill mata med Hyalellan. 
När man matar med Hyalella bör man tänka på att de att kan klara sig i ett akvarium med filter och bottenmaterial. Om man tänker odla fiskar på torv bör man inte mata med Hyalella eftersom den kan äta upp äggen i torven. 
Hör av er om ni har några frågor till Anita, e-post: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
 

Mexikanske ferskvandstanglopper

Hyalella azteca

Text: Arvid Holst, SKS 190 Bild och redigering: Karsten Keibel, SKS 52

Bragt i Killibladet 2010 no 4

 
For godt et års tid siden fik jeg en flok af disse små krebsdyr. Formålet med dem var at det skulle være en startkultur til produktion af endnu en slags levende foder. Jeg synes de var interessante, og efter at have læst lidt om dem og funderet over hvordan jeg kunne holde og formere dem bedst muligt nåede jeg frem til det følgende.
Jeg undersøger gerne hvordan dyrene holdes. Hvor meget plads, om filtrering er nødvendig osv. Desuden undersøger jeg hvad de lever af. Jeg vil gerne fodre dem med noget der i forvejen er lavet til fisk, da det med en vis rimelighed sikrer, at foder dyrene indeholder de rette vitaminer og mineraler, som fiskene har behov for og ikke selv kan danne.
Til formålet byggede jeg et akvarium der er 40cm langt, 20cm bredt og 30cm højt. Jeg skar en del glasstrimler på 1,5 cm bredde som jeg limede indvendig på de lange sider af akvariet.
Deres formål var dels at enden af dem holder filtersvampen på plads og dels at de skal bære glashylder som kan tages ud efter behov. Glasstrimlernes længde er omtrent 25 af afstanden fra filtersvampen til forruden. Hylderne er lavet af glas hvorpå jeg har limet strimler af filtersvamp af den grove type. Svampenes formål er at fungere som gemmested og yngleplads for tanglopperne. På de nederste to hylder har jeg limet glas kanter hele vejen rundt således at de også fungerer som slamsamler. Slammet kan på den måde fjernes efter behov. For at hylderne kan tages ud har jeg lavet to (halve) hylder til hvert sæt skinner.
Filtersvampen drives som et HMF-filter med luftdrevet stigerør. Stigerøret har jeg lavet af almindelig elektriker. Luftslangen er ført ind gennem et 6mm hul og næsten ned til bunden af røret. Løftehøjden på 30cm giver temmelig meget vand og luftmængden skal derfor reguleres ned efter behov og med en lufthane. I bunden har jeg et tyndt lag grus og vandet er fra hanen. Vandet må gerne have et højt kalkindhold og høj pH-værdi. Så svarer det mest til vandet på tangloppernes hjemsted i Mexico.
Efter alle disse forberedelser er akvariet klar til en startkultur af tanglopperne. Jeg
Lægger dog meget vægt på at akvarievandet er godt modnet. Vandet må gerne være tilsat lidt »brugt akvarievand og akvariet må gerne stå nogle dage før der kommes lopper i.
Nu skal tanglopperne passes. Det vil sige først og fremmest fodres. Jeg bruger grønne foderpiller til Koikarper. Jeg opbløder dem først lidt i vand og trykker luften ud af dem så de går til finder foderet. Normalt passer cirkulationen bunds med det samme. Når pillerne er spist fod- med at foderet ikke flytter sig ret meget, når der jeg lidt flere. Det er dog vigtigt, at der bliver det ligger på bunden, men når man hvirvler op spist op, idet foderrester hurtigt kan fordærve det kan det være en god ide at skrue lidt op for kulturen. Man kan eventuelt med en pind røre lidt, så foderet fordeles godt rundt. lidt rundt i foderresterne så de fordeler sig i ak Temperaturen er vigtig for tangloppernes vitalitet. Si er man ret sikker på, at tanglopperne udviklingstid. Man kan holde mexicanske tanglopper ved ret lave temperaturer, men da går det for langsomt med formeringen. Hvis der skal lidt fart i en kultur skal temperaturen gerne op på 25-26 °C eller mere. Tanglopperne er omtrent 2 måneder om at udvikle sig og i kulturen kan man tydeligt følge med i processen. Først kommer der nogle små prikker på ruderne og hylderne, men efter kort tid kan man observere bittesmå tanglopper, der ligner de voksne på en prik.
Efter et par måneder er kulturen så klar til at blive høstet af. Til det formål bruger jeg en såkaldt killi moppe, altså en moppe lavet af en masse stykker akrylgarn, der er bundet sammen i den ene ende. Moppen lægger jeg i akvariet nogle dage før og når jeg så vil høste tager jeg hele moppen op med et fintmasket net. Moppen er fyldt med tanglopper. Dem skyller jeg af i en lille bøtte med vand. Jeg sier de største tanglopper fra og hælder så resten
Ned i kulturen igen. De små tanglopper er vigtige for at fortsætte kulturen. Hvis kulturen kører rigtig godt kan man også fodre med de små tanglopper. Det er nemlig et rigtig godt foder. Men gør man det for tit, går kulturen i stå.
Det er en oplevelse at se fiskene blive fodret med tanglopper. Lopperne farer ned i bundlaget lige så snart de kommes i akvariet. Og man vil se at fiskene leger bundkiggere i lang tid efter. Ind imellem finder de en loppe og napper den. Man kan se på fiskenes maver at det er et foder, der bekommer dem vel. Det er ikke alle tanglopperne, der bliver spist da de er ret gode til at gemme sig. Det gør ikke så meget da de er gode at have i akvariet til at spise eventuelle foderrester. Og for mange af dem bliver der næppe, det skal fiskene nok sørge for.
Tanglopperne er på den måde med til at holde akvarierne rene. Det er de gode til, de tanglopper er nok som rengøringspatrulje. Indtil videre har jeg ikke opdaget nogen ulemper ved fodring med tanglopper. Og jeg har da også planlagt at lave et par kulturer mere. God fornøjelse.
Spiser nemlig praktisk taget alt. Alger, visne planterester, foder rester. Man kan også se det på kulturbeholderen. Den holdes ren for alger og alt muligt andet. Det slam der er tilbage efter fodringen er langsomt nedbrydeligt detritus, som nemt kan fjernes ved at tage skufferne ud og skylle dem en gang imellem. Skyllevandet er naturligvis også fyldt med tanglopper, som kan sies fra og fodres.
Efter et år har jeg nu en kultur som eder mellem 30 og 40 foderpiller om dagen. Det giver en høst på mere end en spiseske fyldt med tanglopper hver anden dag. Det meste af det går til at fodre de voksne fisk med, men nogle gange bruger jeg også nogle fa tanglopper i de beholdere jeg har med fiskeyngel. Tanglopperne er gode til at spise foderrester og den bakterieslam som næsten altid følger med intensiv fodring med Artemia og Mikroorm i fiskeungerne første levedage. 5-10 tanglopper er nok som rengøringspatrulje.
Indtil videre har jeg ikke oplevet nogen ulemper ved fodring med tanglopper og jeg har da også planlagt at lave et par kulturer mere.
God fornøjelse.